Kategorier
Musiknyheder

Sneflokke stum bag kvist

Efter vi har lagt julesangene tilbage i skuffen, kan vintersangene passende findes frem i den tid. To af de mest kendte og elskede danske vintersange stod digteren Jeppe Aakjær og komponisten Thorvald Aagaard for i fællesskab. Mange komponister har sat musik til Aakjærs digte, men Aagaard gjorde det mange gange. Nogle gange med flere års mellemrum mellem tekstens og melodiens tilblivelse, andre gange mere samtidigt. For eksempel er digtet “Mors rok” fra 1910, mens melodien først kom til i 1915, hvorefter sangen blev kendt som “Spurven sidder stum bag kvist”. De otte strofer i digtet blev også barberet ned til de fem sangvers, vi kender så godt i dag. Anderledes var det i 1916, hvor Jeppe Aakjær i marts skrev digtet “Nordovst” efter at have tilbragt vinteren på gården Jenle nord for Skive, og allerede samme år kunne man – efter Thorvald Aagaard havde været på spil – synge med på den tekst, der nu kendes som “Sneflokke kommer vrimlende”.