Kategorier
Brevkasse

Spørgsmål: Pibesangen

Hej brevkasse!
Det er ikke lykkedes mig at finde melodien til en sang, som vi kender som “Pibesangen”. Min fætter har sunget den til slægtsfester i min familie før i tiden, og efter en pause på mange år hørte jeg den så igen forleden til et arrangement i Aaby Lokalhistorisk, hvor den blev sunget af Jens Grøn fra Aabybro. Han mener sangen oprindelig er skrevet af forfatteren Thomas Olesen Løkken, men han kendte heller ikke melodien. Nu håber jeg I kan hjælpe.
Mvh. Jens Kærvad

Hej Jens
En munter fællessang om ulyksalighederne ved at ryge pibe for første gang har jeg med sikkerhed aldrig hørt før, så her kommer jeg til kort. I stedet inviterer jeg Musikbrevkassens læsere til at byde ind, hvis de kender til baggrunden for ”Pibesangen”, og for at få hukommelsen på gled viderebringer jeg første og sidste vers fra den tekst, Jens har sendt mig.

Første vers:
“Nær mæ æ tretten fjowten or
Å int så let forknøt
Så vil mæ prøw ålwærdens ting
Det hår a åltier tøt
A hower som det hænt i gor
Da føst a ha min pib
De var en streng å sjællen daw
Få da kam a i knib”.

Sidste vers:
”Å mens a lo å var så syg
Å mu hun var så stræng
A lower ålle mir og røg
Men vær e vakker dræng
Men hår a holt de?
Ja, hvem ve, no tijen gor å gor
Mæ hætter på så monne ting
Ja, mæ or for or”.

Med venlig hilsen
Tor Bagger

OPDATERET: Blandt Musikbrevkassens årvågne læsere findes Peter Wendelboe, der betegner sig som “multikunstner, lokalhistoriker, redaktør, forfatter mm.”. Han har stort kendskab til Thomas Olesen Løkken og hans virke, som han også udfolder på wikiblokhus.dk, og fra sin egen barndom i Blokhus husker han Olesen Løkken som historiefortæller. Thomas Olesen Løkken var en af landets mest populære forfattere i første halvdel af 1900-tallet, men han skrev ikke kun romaner og filmmanuskripter, hvilket “Pibesangen” er et eksempel på. Peter Wendelboe er også selv stødt på “Pibesangen”, men for at være sikker på melodien fortæller han, at han forleden kontaktede forfatterens barnebarn Lotte Løkken, og der var enighed om melodien. ”Pibesangen” kan nemlig synges på den folkemelodi, som også “En sømand har sin enegang” er skrevet på (eller “Vi kommer li’ fra Svendborg af” om man vil).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *