Kategorier
Musiknyheder

Sæt madding på krogen og ta’ med ud å svensk

En nylig opmærksomhed er kommet som lidt af en overraskelse, selvom sangerinden Gitte Hænning har oplevet lidt af hvert gennem sit 74 år lange liv. Hun blev landskendt som otte-årig, da hun sang, at hun ville ”Giftes med farmand”, hun har spillet med i flere film, hun vandt det tyske Melodi Grand Prix med “Junger Tag” i 1973, og hun har i årevis haft en flot karriere særligt i Tyskland. Nu har hun også fået et hit i Sverige, hvor hendes sang ”Ta’ med ud å fisk” fra 1962 har været helt oppe på førstepladsen af musiktjenesten Spotifys svenske Viral Top 50 med de sange, der bliver delt og diskuteret mest på de sociale medier. Fisketuren tog sin begyndelse, da Pee Wee King & His Golden West Cowboys i 1950 udgav den første version af “We’re Gonna Go Fishin'”. Countrymusikeren Hank Locklin tog den op i 1962, og samme år fordanskede Ida og Bent From den til ”Ta’ med ud å fisk”. Melodien blev også justeret en lille smule – til det bedre vil mange danskere nok mene – og i 1963 spredte den danske lystfisker-slager sig til resten af Norden. I Sverige sang Lil Malmkvist om ”Fina fisken”, i Norge udgav Wenche Myhre ”Bli med ut og fisk”, og i Finland tog Monica Aspelund på lørdagsfisketur på ”Lauantaina kalastamaan”.

Men Gitte Hænning havde brug for hjælp fra Olsen-bandens svenske ”slægtninge” for at begå sit uventede kup på den virale hitliste. I kølvandet på Olsen-bandens succes i Danmark skabte man i Sverige i 1980’erne Jönsson-ligan, som tog udgangspunkt i de danske film og deres figurer. Nu er ligaen blevet samlet til et nyt kup i en ny film med nye skuespillere, og juledag 2020 var der premiere på ”Se upp för Jönssonligan” på tv-tjenesten C More. I filmens indledende scene skal banden begå et indbrud på et lagerhotel, og de får en lokalradio til at spille ”Ta’ med ud å fisk”, som er med til at aflede nattevagtens opmærksomhed, samtidig med at banden koordinerer deres opgaver efter sangens opbygning. Nummeret bliver dog afbrudt af trafikmeldinger, og radioværten får startet sangen forfra undervejs, så bandens koreografi forstyrres, og kuppet går i vasken. Hvorfor filmholdet har valgt den danske ”Ta’ med ud å fisk” frem for den svenske og næsten enslydende ”Fina fisken”, er uvist, men udfaldet er, at Gitte Hænnings sang fra 1962 har vundet mange svenske hjerter den seneste måneds tid.