Kategorier
Musiknyheder

And so this is christmas…

På denne dag for præcis 50 år siden landede en af rock- og pophistoriens mest kendte og sejlivede juleklassikere i de amerikanske pladebutikker. John Lennon og Yoko Ono udgav deres kombinerede jule- og protestsang ”Happy Xmas (War Is Over)” i USA den 1. december 1971, mens briterne måtte vente et helt år med at få fingre i singlen på grund af en strid om rettigheder mellem Lennon og forlaget Northern Songs. Selvom mange i dag nok nynner med på den som en julesang blandt mange andre, så opstod den i direkte forlængelse af en antikrigskampagne, Lennon og Ono havde involveret sig i gennem et par år. I begyndelsen af 1969 var der stor opmærksomhed om deres såkaldte bed in-happenings, hvor de blandt andet under deres bryllupsrejse blev i sengen i en uge, mens de talte med alverdens medier om behovet for at afslutte krige, særligt Vietnamkrigen. Samme år købte de reklameplads i flere storbyer til plakater med teksten ”War is over! If you want it”, og det var dette budskab, der fik musikalsk form, da John Lennon i oktober 1971 begyndte at skrive sangen. Tilsyneladende var målet ikke kun at skrive en iørefaldende og letfordøjelig sang med politiske undertoner, sådan som han allerede havde gjort med ”Imagine” – det var også væsentligt at give sit bud på en moderne julesang. Nogle steder er Lennon nemlig citeret for, at han var ved at få kvalme af at lytte til Bing Crosbys ”White Christmas”, så ”Happy Xmas (War Is Over)” var hans modtræk. ”Happy Xmas (War Is Over)” er blevet genindspillet af mange forskellige kunstnere gennem det seneste halve århundrede, men med den originale udgave i 1971 blev Lennon det første af de tidligere Beatles-medlemmer, der udgav en julesang. Senere fulgte George Harrison med ”Ding Dong Ding Dong” i 1974 og Paul McCartney med ”Wonderful Christmastime” i 1979, mens Ringo Starr i 1999 gik hele vejen og udgav et helt julealbum med titlen ”I Wanna Be Santa Claus”.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *