Kategorier
Musiknyheder

Neil Youngs uønskede succes

I dag er der 50-års jubilæum for udgivelsen af en LP, der stadig står som et markant værk et halvt århundrede senere – og det blev udgivet af en musiker, der i den seneste tid har bevist, at han fortsat formår at tiltrække sig opmærksomhed. Neil Young havde allerede været med i grupperne Buffalo Springfield og Crosby Stills Nash & Young såvel, og han havde udgivet en række plader i eget navn, da han den 14. februar 1972 udgav den store salgssucces ”Harvest”. Den mest kendte sang på pladen, ”Heart of Gold” kom i kassen på den første indspilningsdag. Neil Young var i Nashville for at medvirke i et tv-program en fredag aften, og selvom det kunne være en udfordring at få studiemusikere til at møde ind på en lørdag, fik han dagen efter showet skrabet en gruppe folk sammen, som skulle være med til at indspille en håndfuld af hans nye sange. For at give plads til musikernes intuition og professionelle erfaring fik de på forhånd kun de allermest nødvendige instruktioner, og historien fortæller blandt andet, at steelguitaristen Ben Keith ikke vidste, hvem Neil Young var, men at han på denne dag blot blev sat i gang i studiet. Han nåede at indspille fem sange med Young, blandt andet ”Heart of Gold”, før de blev rigtigt introduceret til hinanden. Neil Young har gennem årene høstet mange former for anerkendelse, men ”Heart of Gold” er hans eneste førsteplads på den amerikanske singlehitliste. Den massive succes huede dog ikke Neil Young, og i covernoterne til et opsamlingsalbum senere skrev han nogle år, at ”Denne sang placerede mig lige på ’the middle of the road’. Turen der blev hurtigt kedsommelig, så jeg satte kurs mod grøften. Det er en mere besværlig rute, men der mødte jeg nogle mere interessante mennesker”. I bogen ”Neil Young – Heart of Gold” er han endda citeret for at have sagt i 1972, at ”jeg håber bare, at der ikke er en single på mit næste album”. På den måde har Neil Young altid været klar til at gået mod strømmen og han har ikke valgt de nemme løsninger, der lefler for masserne. Det ses også i de seneste ugers debat, hvor Young er endt med at trække al sin musik ud af den store streamingtjeneste Spotify i utilfredshed med, at Spotify også lægger hus til den populære amerikanske podcastvært Joe Rogans programmer, som er blevet kritiseret for at sprede misinformation om coronavirus og –vacciner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *