Kategorier
Musiknyheder

Netflix puster liv i 80’er-hit

Hitlisterne og musikstreamingtjenesterne oplever for tiden det besynderlige fænomen, at en 37 år gammel sang pludselig er et af tidens helt store hits – men det kommer ikke ud af ingenting. I sidste uge kravlede Kate Bush-sangen ”Running Up That Hill” op på førstepladsen af den toneangivende britiske hitliste, og i USA ligger den nr. 4, hvilket den aldrig var i nærheden af, da den første gang udkom i 1985. Årsagen til den pludselige hype skal findes i den nye sæson af den populære Netflix-serie ”Stranger Things”, som udspiller sig i 1980’erne i et sammenstød mellem en gruppe unge mennesker i en lille amerikansk by og uhyggelige væsener fra en parallelverden. En af hovedpersonerne er den unge kvinde Max, der nærmest altid har hovedtelefoner på, og i de nyeste afsnit, som foregår i 1986, er ”Running Up That Hill” hendes yndlingssang, som hun hører konstant, og som hendes venner også begynder at bruge for at kalde hende tilbage til vores egen verden. En af de tilbagevendende linjer i sangen lyder: ”And if I only could I’d make a deal with God and I’d get him to swap our places” (“Og hvis jeg kunne, ville jeg indgå en aftale med Gud om at lade os bytte pladser”, red.). I seriens sammenhæng kan det let knyttes til, at Max savner sin bror, der er blevet dræbt og nu er en del af den mystiske parallelverden, men i Kate Bush’ verden dækker linjen over noget helt andet. Da sangen blev udgivet, forklarede hun i et interview, at sangen handler om et forhold mellem en mand og en kvinde, der ikke kun rummer kærlighed, men også usikkerhed: ”Hvis manden kunne være kvinden og kvinden manden, hvis de kunne indgå en aftale med Gud om at bytte pladser, så kunne de forstå, hvordan det er at være den anden, og måske ville det rydde misforståelser af vejen. Du ved, alle de små problemer ville ikke være der”.

Fordi ”Running Up That Hill” ikke bare er tidstypisk underlægningsmusik i serien, men rent faktisk spiller en afgørende rolle gennem flere afsnit, anmodede holdet bag ”Stranger Things” om Kate Bush’ tilladelse og lod hende gennemgå manuskriptet, så hun vidste, hvordan de ville anvende sangen. Det viste sig, at Kate Bush i forvejen var fast ”Stranger Things”-seer, og hun gav dem derfor sin velsignelse og har nu fået introduceret en af sine gamle sange til et helt nyt publikum, der har taget imod den med åbne arme. Da ”Running Up That Hill” landede på den britiske førsteplads, fik Kate Bush endda tre pladser i hitlistens rekordbøger. Hun er nu den kunstner, der har det længste spænd mellem to førstepladser, eftersom der er 44 år mellem hendes nr.1-hit ”Wuthering Heights” i 1978 og ”Running Up That Hill” i 2022. Med 37 år har ”Running Up That Hill” også den mest langstrakte periode fra udgivelsesdatoen til hitlistens førsteplads. Og som 63-årig har Kate Bush overhalet Cher som den nu ældste kvinde med en førsteplads på UK Top 40.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *