Kategorier
Musiknyheder

Anne Linnets sang til Ritt – og hendes træer

Når Ritt Bjerregaard i dag bliver begravet, skal en af hendes veninder synge en sang, som er skrevet særligt til hende. Ritt Bjerregaard og musikeren Anne Linnet har kendt hinanden gennem mange år, og til ”Aftenshowet” på DR1 fortalte Linnet, at hun var til stede, da den 81-årige politiker udåndede lørdag den 21. januar. I dag skal hun indfri det løfte, hun for flere år siden gav Ritt Bjerregaard om at synge ved hendes begravelse. Sangen ”Hun fletter sit hår”, som Anne Linnet skal fremføre i kapellet på Vestre Kirkegård i København, er ikke en af hendes mest kendte, men til gengæld handler den om netop Ritt Bjerregaard. Den stammer fra Anne Linnets album ”Her hos mig” fra 2005, og i 2015 fortalte hun i musikbladet Gaffa om sangens tilblivelse:

”Jeg havde været ude at arbejde hele dagen i hendes æbleplantage, og da jeg kom hjem om aftenen, tænkte jeg “hvad er det egentlig, træer kan?” Det er helt centralt i slægtsforskning, og når moderkagen skvatter ud, efter et barn er født, så ligner den et træ. Jeg tænkte på, at Ritt igennem hele sit liv har haft op- og nedture, som vi alle sammen har, og på hvordan et menneske holde til så ekstreme opture og nedture. Det er måske bare vigtigt, at man er ekstremt god til at holde fast i sit træ. Se, hvor man kommer fra og sørge for, at træet bliver stående. Teksten siger det hele. Den er om Ritt, men er et billede på både mænd og kvinders opture og nedture, og jeg har da også selv været der. Jeg kan tydeligt mærke, at jeg bliver fascineret af stærke kvinder, fordi dialogen er så givende”.

Ritt Bjerregaard havde udadtil et ry som netop en stærk kvinde og ikke mindst som foregangskvinde for andre kvinder i politik. Måske med hjælp fra de træer, hun også var optaget af:

”Jeg er godt klar over, at selv meget stærke mennesker har tidspunkter i livet, hvor de er svage. Det er så der, man skal være god til at holde fast i sit træ eller have mennesker omkring en, som hjælper en med at holde fast i det træ”, forklarede Anne Linnet i Gaffa.

I dag kl. 13 samles familie, venner og gamle kolleger til en ikke-kirkelig begravelse på Vestre Kirkegård i København. Efter seancen i det store kapel, hvor Anne Linnet skal synge ”Hun fletter sit hår”, bliver Ritt Bjerregård begravet i et område, der i folkemunde kaldes Det Røde Hav, fordi en lang række prominente navne fra Socialdemokratiet og arbejderbevægelsen ligger begravet ved en lille sø på kirkegården. Traditionen startede med Thorvald Stauning i 1942, og i nærheden af ham ligger blandt andre Jens Otto Krag, K.K. Steincke, H.C. Hansen, Hans Hedtoft, Anker Jørgensen og den allerførste socialdemokratiske borgmester Jens Jensen. I et nyt område, der støder op til gravstederne for fortidens store socialdemokrater, har Ritt Bjerregaard fået plantet fem æbletræer, og her skal hun begraves.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *