Kategorier
Musiknyheder

Et nyt solstrejf i en kendt vandpyt

I lørdags blev årets danske Melodi Grand Prix afholdt, og udover otte nye sange og en seerafstemning, der langt fra gik som planlagte, var der endnu en ting, der vakte opsigt. For undervejs stod også sangerinden Svea S på scenen som en del af underholdningen i ventetiden før afgørelsen. Hun fremførte sin nye fortolkning af Danmarks første vinder af det internationale Melodi Grand Prix, ”Dansevise”, som netop nu har 60 års-jubilæum. Det gjorde hun med en moderne lyd, men med respekt for den tone og stemning, der gjorde ”Dansevise” til noget særligt ikke bare i 1963, men også i alle årene siden da. ”Dansevise” blev skrevet af komponisten Otto Francker og tekstforfatteren Sejr Volmer-Sørensen, og det skete helt bogstaveligt i sidste øjeblik iforhold til at få den med i Grand Prixet. I forbindelse med sangens 50 års-dag havde Politiken en gennemgang af historien bag, og her genfortalte Jørgen de Mylius den historie, han havde fået fra Volmer-Sørensens hustru Grethe Sønck.

Reglerne i Danmarks Radio var dengang, at bidrag til Melodi Grand Prix skulle indleveres som tekst og noder på en bestemt dag senest klokken 12, hvorefter de indsendte sange skulle vurderes af en jury.

”Først ved 10-tiden om formiddagen, den dag der var deadline, kom Otto Francker op i den lejlighed på Gråbrødre Torv i København, hvor sangerinden Grethe Sønck boede sammen med sin mand Volmer-Sørensen”, fortalte Jørgen de Mylius. Otto Francker havde komponeret en melodi, som han ville høre den erfarne tekstforfatters vurdering af på trods af, at der kun var et par timer til, at der ville blive lukket for indlevering af sange. Volmer-Sørensen var positiv, og historien går på, at han lagde sig på køkkengulvet derhjemme og meget hurtigt skrev ordene til det, der skulle blive en sand evergreen: ”Et solstrejf i en vandpyt, et lille kindkys af en vind og sivet, der nynner, at livet begynder sit spind i dit sind”. Alt faldt på plads, og to minutter i 12 blev en kuvert med tekst og noder til en såkaldt ”Dansevise” afleveret på Danmarks Radio.

Da sangen var blevet udvalgt til at deltage i Melodi Grand Prix, blev det kendte musikerægtepar Grethe og Jørgen Ingmann bedt om at fremføre ”Dansevise”, og i Jørgen de Mylius’ bog ”Det danske Melodi Grand Prix” kan man læse, at de faktisk ikke spåede sangen nogen særlige chancer, fordi den var for god og ikke banal nok til at kunne begå sig i Grand Prix. Sangen var rigtigt nok god og ikke banal, men det viste sig ikke at være et problem, og i næste uge er det 60 år siden, at ”Dansevise” vandt i Danmark. En måned senere sejrede den også ved den europæiske finale i London, og i lørdags fik Francker og Volmer-Sørensens lille mesterværk nyt liv med den unge sangerinde Svea S.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *