Kategorier
Musiknyheder

Amazing Aretha

Koncertfilm ender sjældent i biograferne, og det er heller ikke ofte, at de bliver modtaget så overvældende godt, som det er tilfældet med ”Amazing Grace”, der havde dansk premiere i sidste uge. Filmen følger tilblivelsen af Aretha Franklins meget succesfulde gospel-livealbum i 1972, men af forskellige årsager fik den senere så berømte filminstruktør Sydney Pollack ikke gjort sin koncertfilm færdig dengang, og først efter Aretha Franklins død i 2018 blev der sat skik på optagelserne fra New Temple Missionary Baptist-kirken i Los Angeles. Pladen – og dermed også filmen – indeholder primært fremførelser af traditionelle gospelsange og salmer, heriblandt naturligvis ”Amazing Grace”, der stammer fra 1700-tallet.

Engelske John Newton var sømand på datidens slaveskibe, og under et voldsomt uvejr, hvor han var sikker på, at skibet skulle gå ned, bad han Gud om hjælp. Slaveskibet klarede skærene, hvilket Newton så som et tegn, og han blev derfor religiøs – men det afholdt ham dog ikke fra at fortsætte som en del af slavehandlen i nogle år. Efter årene til søs uddannede John Newton sig til præst og begyndte også at skrive salmetekster. En af salmerne blev fremført ved en nytårsgudstjeneste i 1773, og nogle år senere udkom ”Amazing Grace” for første gang på tryk. Hvilken melodi, man brugte til teksten vides ikke med sikkerhed, for først i midten af 1800-tallet blev Newtons lovprisning koblet sammen med den melodi, man i dag forbinder med ”Amazing Grace”.

Til efteråret er der igen Aretha Franklin-premiere i biograferne, til den tid på filmen ”Respect” med Jennifer Hudson i rollen som Aretha Franklin – og endnu en gang med ”Amazing Graze” blandt sangene.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *