Kategorier
Musiknyheder

R-E-S-P-E-C-T i b-i-o-g-r-a-f-e-n

I de seneste år har der været flere eksempler på vellykkede og succesfulde film om berømte musikere, blandt andet Elton John-filmen ”Rocket Man” og Queen-filmen ”Bohemian Rhapsody”. I denne uge er der dansk biografpremiere på ”Respect”, der – naturligvis – handler om souldronningen Aretha Franklin og hendes karriere såvel som hendes privatliv og rolle i den amerikanske borgerrettighedsbevægelse. Filmen har fået sin titel fra den sang, som langt fra var Franklins debut, men som i 1967 blev hendes helt store gennembrud. Oprindeligt havde Otis Redding skrevet og indspillet den i 1965, og han sang den ud fra et mandligt perspektiv i en mandsdomineret verden, hvor han vil give sin kvinde det, hun måtte brug for, men dog kræver en smule respekt, når han kommer hjem fra arbejde: ”What you want, baby you got it, what you need, baby you got it, all I’m asking for is a little respect when I come home”. Det var Aretha Franklins egen idé at genindspille den, og da hun som kvinde fremførte teksten, forvandlede den sig fra at være et en patriarkalsk irettesættelse til at fremstå som et feministisk kampråb. Sammen med blandt andre sin søster opfandt Franklin både den nu så legendariske passage med ”R-e-s-p-e-c-t, find out what it means to me” og det afsluttende ”sock it to me”-kor – og en stjerne var født. Historien fortæller i øvrigt, at Otis Redding ikke brød sig om den nye version af ”Respect”.

I filmen ”Respect” spilles hovedrollen som Aretha Franklin af Jennifer Hudson, der blandt andet også vandt en Oscar for sin rolle i musikfilmen ”Dreamgirls” baseret på historien om pigegruppen The Supremes.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *