Kategorier
Musiknyheder

Ny A-ha-oplevelse i biografen

Det er en af de største skandinaviske popsucceser, der er omdrejningspunktet i den nye dokumentarfilm ”A-ha The Movie” om gruppen bag hits som ”Take On Me”, ”The Living Daylights” og ”The Sun Always Shines On TV”. Filmen følger trioen Morten Harket, Pål Waaktaar-Savoy og Magne Furuholmen gennem fire år og fortæller historien om deres forbløffende gennembrud midt i 1980’erne, om gruppens opløsning og gendannelse og om, hvordan de i dag har mistet venskabet, men holdt fast i musikken. Instruktør Thomas Robsahm har forklaret, at Pål Waaktaar-Savoy og Magne Furuholmen havde arbejdet benhårdt med musikken, før de mødte sangeren Morten Harket, men at de aldrig drømte om at være teenageidoler med skrigende piger foran scenen: ”Deres plan var et have et hit og derefter gøre det, som de gerne ville. De havde ingen idé om, at de aldrig ville slippe for Take On Me og det image, som fulgte med i de glittede magasiner. Og så var de heller ikke forberedt på, at forsangeren Morten ville få meget mere opmærksomhed end dem. Og mindst af alt var de forberedt på, at deres venskab skulle slutte pga. skænderier over credits, penge og ære”.

Gennembrudshittet ”Take On Me” var lang tid undervejs. På Youtube kan man høre en demo-indspilning med A-ha anno 1982 med titlen ”Lesson One”, som indeholdt det i dag så velkendte synthesizer-riff og nogle genkendelige vers, men med et helt andet omkvæd. Efter de havde arbejdet videre med nummeret, blev det i 1984 til ”Take On Me”, men den første indspilning vakte ikke opsigt uden for Norges grænser. Først i en ny indspilning med en ny producer fik ”Take On Me” den uimodståelige energi, der gjorde den til et hit, og da en ny musikvideo med en kombination af film og tegnefilm blev lanceret, kunne ”Take On Me” og A-ha for alvor lægge verden ned. ”De turnerer stadig rundt i verden i separate biler og med separate garderober. De mødes kun på scenen, hvor de gør det, som de elsker allermest. Denne kollektive ensomhed – men med en fælles kærlighed til musikken – er fascinerende at iagttage”, har instruktør Thomas Robsahm fortalt. Hans film ”A-ha The Movie” har dansk premiere i morgen i nogle få udvalgte biografer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *