Kategorier
Musiknyheder

Russerne elsker også deres børn

Krigsudbrud er bestemt ikke en festlig lejlighed til at støve gamle hits af, men ikke desto mindre kan der dukke sange op til overfladen, hvis de formår at sætte ord på det, der foregår i verden. Derfor var der mange, der fandt Stings sang ”Russians” med den tilbagevendende linje ”I hope the Russians love their children too” frem efter den russiske invasion af Ukraine for lidt over en måned siden. Den 5. marts trådte musikeren selv frem med en nyfortolkning af ”Russians”, som han delte på de sociale medier, og i den forbindelse sagde han: ”Jeg har kun sjældent sunget denne sang i de mange år, der er gået, siden den blev skrevet, fordi jeg aldrig troede, den ville blive relevant igen. Men i lyset af én mands blodige og sørgeligt afsporede beslutning om at invadere et fredeligt, ikke-truende naboland er denne sang endnu engang en bøn for vores fælles medmenneskelighed. For de modige ukrainere, der kæmper mod dette brutale tyranni og også de mange russere, der protesterer mod den krænkelse på trods af truslen om anholdelse og fængsling. Vi – os alle – elsker vores børn. Stop krigen”.

Sangen “Russians” er fra Stings første soloalbum, som udkom i 1985 efter tiden med bandet The Police, og den en således fra en periode, hvor spændingerne mellem Sovjetunionen og Vesten var store. I bogen ”Lyrics by Sting” fortæller musikeren, at han havde en kammerat på et amerikansk universitet, som kunne opfange tv-signaler fra de sovjetiske satellitter, og en aften havde de siddet sammen og set russisk børne-tv. Det hele var så sødt og tankevækkende, at Sting midt i Den Kolde Krigs hårde retorik fik behov for at sætte ord på det indlysende i, at russere elsker deres børn på samme måde som alle andre. Melodien skrev han med inspiration fra den russiske komponist Sergei Prokofievs værk ”Løjtnant Kijé”.

Trommeslageren i The Police, Stewart Copeland, har senere fortalt, at han i de år havde diskussioner med Sting om synet på Den Kolde Krig. Amerikanske Copeland var farvet af, at hans far arbejdede for CIA, så han så anderledes på tingene end Sting, men når det handlede om for eksempel teksten til ”Russians”, så kom han til kort over for Sting: ”Man kan ikke diskutere med en digter”, som han sagde til MusicRadar i 2019.

Sting ville i 1985 egentlig gerne have indspillet sangen i Sovjetunionen for at være med til at optø lidt af Den Kolde Krig på sin egen måde, men han løb ind i for meget bureaukrati og måtte droppe denne del af sit fredsprojekt. Nu har han i marts 2022 indspillet ”Russians” endnu engang, og forleden udkom den nye, simple version med en guitar, en cello og Stings stemme også på musiktjenesterne med det mål at samle penge ind til hjælpen til Ukraine.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *