Kategorier
Musiknyheder

Super Mario i fint selskab

I USA udvælger det, der svarer det Det Kongelige Bibliotek herhjemme, hvert år 25 stykker musik, som kommer med i en samling af værker af stor kulturel betydning. Library of Congress, som det amerikanske nationalbibliotek hedder, afslørede i sidste uge hvilke 25 musikværker, der fremover også skal have plads i National Recording Registry, som nu tæller 625 værker. Og denne gang var en helt ny type en musikgenre repræsenteret. For udover blandt andet kendte popsange og nogle over 100 år gamle optagelser af mariachi-musik, er der nu for første gang inkluderet musik fra et computerspil i oversigten over både amerikansk og udenlandsk musik med betydning for den amerikanske kulturarv. Og hvis man skal indlemme spilmusik på listen, er det naturligt at starte med det velkendte og slidstærke hovedtema fra ”Super Mario”-spillene. ”Super Mario Bros. Theme” så dagens lys i 1985 og er siden blevet genbrugt, genskabt og genfortolket et utal af gange i serien af Mario-spil, og den store hæder fra nationalbiblioteket i Washington DC falder samtidig med, at det musikalske tema også indtager alverdens biografer.

Tegnefilmen ”The Super Mario Bros. Movie”, der havde dansk premiere i påsken, har allerede slået flere rekorder for billetsalg, og heri møder publikum selvfølgelig også variationer over det snart fyrre år gamle ”Super Mario Bros. Theme”. Det var komponisten Koji Kondo, der på et lille keyboard skabte temaet til det første Mario-spil, og Library of Congress citerer ham for, at den mængde data, der dengang kunne bruges på musik og lydeffekter var meget lille, så han var nødt til at være innovativ for at løse opgaven, men allerede i 1985 kunne han mærke, at der kunne være noget stort under opsejling: ”Jeg havde også en fornemmelse af, at dette spil kunne være noget, der kunne udvikle sig til en serie og køre videre i lang tid”.

61-årige Koji Kondo arbejder fortsat i spilfirmaet Nintendo, hvor han år efter år har været med til at lave musik til diverse Mario-spil. Derfor har han også været involveret i lydsiden til det nye filmhit om blikkenslagerbrødrene, Donkey Kong, prinsesse Peach og monsterskurken Bowser.

Helt almindelige borgere kan være med til at indstille musikværker til optagelse i National Recording Registry, som Library of Congress styrer. I år er listen blevet udvidet med blandt andet John Lennons ”Imagine”, Madonnas ”Like a Virgin”, Mariah Careys juleklassiker “All I Want For Christmas Is You”, “St. Louis Blues” fra 1922 og Jackie DeShannons indspilning af “What the World Needs Now is Love” fra 1965 – samt ikke mindst lyden af et japansk computerspil om to italienske brødre, der har gået sin sejrsgang over det meste af verden siden 1985.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *