Kategorier
Musiknyheder

Ti år siden dansk Eurovision-sejr

Den store Eurovision-uge blev i aftes skudt i gang i Liverpool. Egentlig skulle Ukraine have været vært for årets internationale Melodi Grand Prix efter sejren sidste år, men allerede dengang stod det klart for de fleste, at det ville være særdeles usikkert at satse på, at det krigsramte land blot et år senere ville være sikkert nok til at tage imod sangere, publikummer og presse fra hele Europa. Derfor trådte Storbritannien til som vært for Eurovision Song Contest 2023, som afholdes i denne uge med semifinaler tirsdag og torsdag samt finale lørdag. Samtidig er det ti år siden, at Danmark sidst vandt den store konkurrence, da Emmelie de Forest i maj 2013 sejrede med ”Only Teardrops”. Sangkonkurrencens bidrag kan opstå på vidt forskellig vis, men en del af dem er skrevet med tanke direkte på landenes lokale Grand Prix eller ligefrem Eurovision, og det gjaldt også ”Only Teardrops”, der blev skabt med henblik på netop Melodi Grand Prix. Det afslørede komponisten Lise Cabble i et interview med koda.dk, dagen før den skulle vise sig at vinde. Cabble havde tidligere haft vindersangene ”Fra Mols til Skagen” og ”New Tomorrow” med i Eurovison-finalen i henholdsvis 1995 og 2011, men sangskriveren Julie Fabrin håbede, at de sammen kunne skabe mere Grand Prix-magi: ”Hver gang jeg mødte Julia, sagde hun: Hvornår skal vi skive en rigtig Grand Prix-slasker?”, fortalte Lise Cabble i foråret 2013. I køkkenet hjemme hos kollegaen Thomas Stengaard opstod de første idéer til en ny sang, som de tre arbejdede videre på, indtil ”Only Teardrops” var klar til at erobre verden med den unge sangerinde Emmelie de Forest fra Mariager.

Der bliver næppe tale om en ny dansk triumf i år. Danmarks bidrag ”Breaking My Heart” med Reiley deltager i torsdagens semifinale og ligger ifølge bookmakerne på vippen til enten at ryge ud eller kun med nød og næppe klare sig videre til finalen. Til gengæld er Norge, Finland og i særdeleshed Sverige blandt favoritterne til at vinde årets internationale Melodi Grand Prix i Liverpool lørdag aften.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *