Kategorier
Musiknyheder

…Yeah, yeah yeah!

The Beatles var populære lige fra deres allerførste udgivelse i 1962, men hvis man skal gradbøje popularitet eller fastsætte milepæle i popularitetens historie, så er datoen i dag en af de mest skelsættende. Den 23. august 1963 udkom gruppens fjerde single, ”She Loves You”, som blev afgørende for, at populariteten eksploderede og udløste det fanhysteri, der blev kendt som Beatlemania. Også i teksten var ”She Loves You” en smule anderledes end deres tidligere hits som ”Love Me Do”, ”Please Please Me” og ”From Me To You”, for i stedet for at handle om ”dig og mig”, blev det en fortælling fra en tredjeperson.

”Jeg vil mene, at det mest interessante ved den var, at det var en budskabssang, det var nogen, der overbragte en besked”, fortalte Paul McCartney i bogen ”Many Years From Now”. ”Det var ikke os længere. Det ændrede sig fra ”I love you, girl” eller ”Love me do”, den var i tredjeperson, hvilket var et skift”. I det sidste store interview, John Lennon gav i 1980, som er gengivet i bogen ”All We Are Saying”, koblede han denne tilgang til sangtekster sammen med Paul McCartneys virke i tiden efter The Beatles som et udtryk for deres forskellige interesser: ”Jeg kan huske, at det var Pauls idé: I stedet for at synge ”I love you” endnu engang, havde vi en tredjepart med. Sådan en lille detalje er tydelig i hans arbejde nu, hvor han skriver en historie om nogen, mens jeg er mere tilbøjelig til bare at skrive om mig selv”.

De første dele af sangen skrev Lennon og McCartney på et hotel forud for en koncert, og resten faldt på plads i McCartneys barndomshjem. Da de havde både tekst og melodi i hus, spillede de den for Paul McCartneys far for at høre hans mening. Den 61-årige James McCartney påtalte den amerikanisering, der lå i linjen ”She loves you, yeah yeah yeah” og foreslog dem at ændre det til det gode engelske ”yes yes yes”. Paul McCartney har flere steder fortalt, at han og Lennon brød sammen af grin, fordi hans far ikke kunne afkode, at det lød smartere med ”yeah yeah yeah”. Singlen, der udkom for præcis 60 år siden i dag, blev så stort et hit, at den i mange år også stod som den bedst sælgende britiske single nogensinde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *