Kategorier
Musiknyheder

Birthe Kjær fylder 75

Det er en arbejdsom og populær sangerinde, der på fredag fylder 75 år, og oven i det rammer hun meget snart 55-års-dagen for sin debutsingle og det store gennembrud “Arrivederci Franz”. Birthe Kjær havde optrådt i flere år, da hendes pianist i 1968 opfordrede den indflydelsesrige producer og talentspejder Johnny Reimar til at lave noget med hende. En aften, hvor Johnny Reimar havde været i Randers med det nyopdagede band Savage Rose, blev han overtalt til at slå vejen forbi natklubben La Cabana i Aarhus, hvor den unge Birthe Kjær skulle optræde. I Familie Journal kunne man for nogle år siden læse en beskrivelse af forløbet, hvor Birthe Kjærs impresario efter hendes optræden greb mikrofonen og kiggede ned på Johnny Reimar og sagde: ”Nå, hvad synes du så, Johnny? Kan du bruge hende? Vil du gi’ hende en pladekontrakt?”. Birthe Kjærs aarhusianske hjemmepublikum hujede og klappede – og Johnny Reimer med de gyldne ører og de gode forbindelser svarede ja. Samme aften fortalte han Birthe Kjær, at han havde den helt rigtige sang til hende, og få uger efter drog hun til København for at indspille sin debutsingle. Den tyske schlager “Arrivederci Hans” var også var blevet et hit på svensk som “Arrivederci Frans”, og Thøger Olesen havde skrevet en dansk tekst til “Arrivederci Franz”.

Danmarks Radio havde for nylig oprettet Dansktoppen, og nogle dage efter at Birthe Kjærs debutsingle var blevet testet i programmet, ringede programmets vært Jørn Hjorting til den afdeling af Arbejdernes Spare- og Lånekasse, hvor den 20-årige Birthe Kjær var elev, for at advisere hende om, at “Arrivederci Franz” ville gå direkte ind på Dansktoppens førsteplads. Pudsigt nok skubbede Birthe Kjær på den måde Johnny Reimars sang ”De violer du plukker” væk fra førstepladsen. Birthe Kjær måtte sige arrivederci til pladsen i sparekassen for at kunne nå alle de spillejobs og indspilninger, der fulgte, og siden da har hun været en af de mest efterspurgte stjerner på dansktopscenen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *