Kategorier
Brevkasse

Spørgsmål: Jeg lukte op min kiste

Hej Tor
Jeg har et spørgsmål vedrørende den gamle skillingsvise “Jeg lukte op min kiste”. Vi har diskuteret om ikke den er blevet indspillet på plade med en anden melodi, jeg synes jeg kan mindes at den blev spillet af en folkemusikgruppe engang i 70´erne eller først i 80´erne. Jeg tror gruppen kaldte sangen “Hans Nielsens gimmerlam”. Kender du den gruppe og ved du hvor vi eventuelt kan finde noder til den nyere udgave.
Venlig hilsen
Erik Risager

Hej Erik
Det er rigtigt nok, at visen nogle steder kaldes Hans Nielsens gimmerlam, men de to indspilninger, jeg har opsporet er begge registreret som Jeg lukte op min kiste. Disse er med De Syngende Husmænd og Birgitte Grimstad, men hvis en visekyndig læser kender til en indspilning med en nyere melodi, hører jeg gerne fra ham eller hende.
Med venlig hilsen
Tor Bagger

NB: Siden efterlysningen her har både Kjeld Andersen og Erling Christensen henvendt sig med hjælp i søgningen. De har begge peget på, at den nyere fortolkning er med folkemusikgruppen Sand på gulvet, og at de har indspillet visen under navnet Hans Nielsens Får. Denne version findes på udgivelsen Det bedste af det bedste. Svaret er hermed givet videre til alle søgende. Tak for hjælpen!
Tor Bagger

2 kommentarer til “Spørgsmål: Jeg lukte op min kiste”

Hej
Måske det for længe siden der er skrevet om visen, jeg er nu 82 og kan huske at min far der var spillemand altid kaldte den Jeg lukte op min kiste og det var sjovt at synge den sammen med mine søstre, mej jeg ville gerne vide hvem der har lavet den. håber du kan hjælpe.

Hej Peter
Det er en af den slags viser, hvor det fortaber sig i fortidens uvished, hvem der rent faktisk står bag. Jeg har ikke kendskab til og har ikke kunnet finde oplysninger om en bestemt tekstforfatter, så “Jeg lukte op min kiste” (eller “Hans Nielsens gimmerlam”) er en sang, der bare er blevet bragt videre fra den ene til den anden.
Mvh. Tor Bagger

Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *