Kategorier
Musiknyheder

O, søde vår, så er du atter nær

Siden det meste af landet gik i stå for nogle uger siden, har DR1 og P2 sendt ”Morgensang med Philip Faber”, hvor DR Pigekorets chefdirigent synger for, og alle hjemme ved højttalerne kan synge med. Den første sang i det første program – ”Det er i dag et vejr” – dukkede op igen, da DR1 fredag aften løftede det simple initiativ et niveau op i programmet ”Fællessang – hver for sig”, hvor både Philip Faber og en række musikere fra hver deres hjem dykkede ned i den danske sangskat. Den velkendte forårsvise har tekst af Ludvig Holstein, som skrev flere digte, der senere er blevet til fine årstidssange så som “Det er lærkernes tid”, “Fyldt med blomster blusser” og “Det lysner over agres felt”, men mest kendt er ”Det er i dag et vejr” fra 1903 med Poul Schierbecks melodi fra 1938. Men som Philip Faber i fredags gjorde tv-seerne opmærksom på, er noget af melodien skrevet en smule anderledes, end hvordan de fleste normalt synger den. Særligt afrundingen på den sidste strofe (”og bringe dem til én, som jeg har kær”) har en lille krølle, mens de fleste blot synger taktfaste toner på de sidste ord. 

Denne ændring blev nærmest ophøjet til at være standardmelodi, efter Kim Larsen i 1973 indspillede ”Det er i dag et vejr” sådan i 1973. Den originale komposition går i almindelig 4/4-takt, men skifter mod slutningen til først 5/4-takt og til sidst 2/4-takt, og disse rytmiske afvigelser ryddede Kim Larsen også op i, da han fik det hele til at passe ned i den mere spiselige 4/4-takt. Han tog sig endnu en fortolkningsfrihed, for Larsen nøjedes med at fløjte det tredje af Ludvig Holsteins fire vers, men det hører naturligvis med til sangen: ”Og de kom svævende i ring og rad. Hun gik imellem dem og var så glad. Det er i dag et solskin uden mage. Og jeg har solskin nok til mange dage, og jeg må kysse hvert et lille blad”. Ifølge bogen ”Kim Larsen – Et livs sange” var der en del af Larsens gamle kolleger i lærerstanden, der blev fortørnede over, at han på den måde omskrev eller ligefrem mishandlede en perle fra den nationale sangskat, men i dag kan man også med rette sige, at han bragte ”Det er i dag et vejr” ud til et større publikum på en mere sangbar måde, som styrkede dens position som en af vores mest elskede fællessange.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *