Kategorier
Musiknyheder

Corona-ekko fra 2. verdenskrig

For tre uger siden gik dronning Margrethe på tv for at holde en sjælden tale til nationen i anledning af den krise, som corona-virus har været kastet Danmark såvel som resten af verden ud i, og søndag gjorde briternes 93-årige dronning Elizabeth det samme. Hun takkede for den indsats, der bliver gjort rundt om i landet, og hun pointerede, at Storbritannien vil klare sig igennem udfordringerne, og at sejren vil tilhøre alle. Dronningen pegede dog ikke kun frem mod en normalisering engang i fremtiden, men trak også klare historiske linjer tilbage til 2. verdenskrig. Dels om at den manglende kontakt mellem mennesker minder hende om de savn, evakuerede børn oplevede under krigen, dels med en direkte reference til en sang, der for de fleste briter er et stærkt symbol på sammenholdet under 2. verdenskrig: ”Vi skal stole på, at selvom vi stadig har mere at udholde, så venter bedre tider forude. Vi vil kunne være sammen med vores venner igen, vi vil kunne være sammen med vores familier igen, vi skal mødes igen”.

Den sidste sætning var en direkte henvisning til sangen ”We’ll Meet Again” med den nu 103-årige Vera Lynn, som var landets mest populære sangerinde i krigsårene, og som ”soldaternes sweetheart” optrådte hun for udstationerede tropper rundt om i verden. Vera Lynn indspillede ”We’ll Meet Again” i 1939, og den blev under 2. verdenskrig forbundet med håbet om at gense de soldater, der drog i krig. I 1943 dannede sangen grundlag for en film med Vera Lynn selv, og gennem årene er ”We’ll Meet Again” dukket op i populærkulturen på mange måder – og nu endda også i den britiske dronnings tale til sit folk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *