Kategorier
Musiknyheder

Dronningen – med dejlig chokolade og kager til

Torsdag den 16. april fylder dronning Margrethe 80 år, hvilket skulle have været fejret med folkefremmøde, gallamiddag og parade, men Kongehuset har aflyst alle fødselsdagsmarkeringer på grund af coronavirus. Den runde dag kunne derfor have passeret uden sang og fest, men et privat initiativ har på kreativ vis lavet om på det. En mand ved navn Kim Bruhn etablerede på Facebook ”Danmark synger for dronningen”, og med lynets hast meldte tusindvis af danskere sig klar til begivenheden, hvor alle i hele landet fra hver sit hjem kan synge for dronningen. Fællessangen sættes i gang på tv kl. 12, og det er Facebook-deltagerne, der har været med til at pege på de fire sange, der skal synges. Det første og meget folkelige valg er sangen fra et helt århundredes børnefødselsdage. Da Otto Mikkelsens fødselsdagssang for første gang udkom i et nodehæfte i 1913, hed den ”I dag er det Peters fødselsdag”, ved den første indspilning i 1937 hed den ”I dag er det Oles fødselsdag”, og siden da har snart sagt alle børn i Danmark lagt navn til den sang, som torsdag naturligvis bliver til ”I dag er det dronningens fødselsdag”.

En af de andre sange, ”I Danmark er jeg født”, er med initiativtager Kim Bruhns ord valgt ”som en fejring af det vi kan gøre lige nu, nemlig sætte pris på vores natur, sprog og at vi har et sted at høre hjemme”. H.C. Andersen skrev teksten i 1850 efter indførelsen af demokrati med den første grundlov i 1849 og sejren i den første slesvigske krig. En af landets andre store tænkere, fysikeren H. C. Ørsted, tog sig dog den frihed at skrive et ekstra vers til eventyrdigterens tekst om Danmarks natur og historie, for han mente nemlig, der manglede noget om videnskaben: ”Se tankelyn gik ud fra danske hjerner, og lyste for den hele vide jord. De vendte øjet op mod himlens stjerner, og ned i løndomskraftens dunkle spor. Du danske friske Strand, hvor øjet frit omsvæver, og frie blik til tankeflugt os hæver. Dig elsker jeg, Danmark, mit fædreland”.

Men selvom fællessang-arrangørerne måske ikke selv er opmærksomme på det, har den gamle fædrelandssang i sig selv en relation til dronningen. Som ung fik hun komponeret ”Prinsesse Margrethes Honnørmarch”, og efter hun besteg tronen blev der i 1973 skrevet en ny honnørmarch, som dog ikke slog rigtigt an. I 1980 blev der derfor udskrevet en konkurrence om en ny parademarch til dronningen, og valget faldt på et nyt værk af Arne Ole Stein, der selv var klarinettist i Den Kongelige Livgardes Musikkorps. Folk med skarpe ører vil kunne høre, at ”H.M. Dronningens Parademarch” både rummer en lille bearbejdning af den gamle engelske sang ”Daisy Bell” og Livgardens eget signal – men undervejs spiller blæserne også en variation over melodien fra netop ”I Danmark er jeg født”, som man kan høre på Youtube (fra 0:46 som en slags andenstemme med blæseinstrumnetet euphonium).

Ved folkets fællessang for dronningen skal der også synges ”Solen er så rød, mor”, som er valgt for at sætte ord på både usikkerheden og trygheden i det nære af respekt for de mange, der er personligt berørt af corona-krisen. Den sidste sang er Kim Larsens ”Papirsklip” som en hilsen til dronningen med de kreative talenter.