Kategorier
Musiknyheder

Cirka 50 års jubilæum for Elton John

Amerikanerne tror, at det i år er 50 år siden, Elton John udgav sit debutalbum, og det bliver markeret med en omfattende genudgivelse af LP’en ”Elton John” fra 1970. Hvis man går op i detaljer og musikkronologi, så hører det med til historien, at den engelske musiker allerede i 1969 udgav pladen ”Empty Sky”, men den udkom ikke i USA, og den indeholder i øvrigt ingen af de sange, man i dag forbinder med Elton Johns tidlige karriere. I 1970 fik Elton John til gengæld det store gennembrud med albummet, der blev særligt kendt for nummeret ”Your Song”, som den dag i dag er en af hans mest elskede sange. I princippet kunne den lige så godt være blevet kendt med en anden kunstner end Elton John selv. Bandet Three Dog Night nåede at indspille den, men undlod at udgive den som single for at se, om den unge sangskriver måske selv kunne få succes med ”Your Song”. Den populære gruppe The Hollies havde også følere ude for at få fingre i balladen med de åbenlyse kvaliteter. Elton John havde arbejdet som studiemusiker for The Hollies og spillede klaver på blandt andet deres store hit ”He Ain’t Heavy He’s My Brother”, så musikerne kendte til den unge mand og hans talenter. Tony Hicks fra The Hollies afslørede for nogle år siden i avisen Daily Mail, at The Hollies var interesserede i netop den sang:

”Jeg tænkte, at det ville være en god sang for The Hollies, og jeg bad forlæggeren om lov til at indspille den. Han fortalte mig, at Elton selv havde indspillet den, og at den stod til at skulle udgives i USA. Han sagde: Men det vil sikkert ikke lykkes for ham, så vent til det er overstået”.

I stedet blev albummet ”Elton John” og blandt andet ”Your Song” startskuddet til nogle voldsomt produktive og succesfulde år for Elton John og hans tekstforfatter Bernie Taupin, og 50-året markeres med en særlig udgivelse på gennemsigtigt lilla vinyl med en remastered version af den originale LP samt en stribe bonusnumre og et par hidtil uudgivne demo-optagelser.