Kategorier
Uncategorised

Kære Christian med de himmelblå, tillykke!

Som så mange andre på samme alder fik prins Christian sidste år aflyst sin planlagte konfirmation, men på lørdag er det endelig prinsens tur til at træde ind i de voksnes rækker på kirkelig facon. Helt uden besvær bliver det dog ikke, for corona-retningslinjer betyder, at der ikke kan deltage gæster fra udlandet. På kronprinsessens side kan John og Susan Donaldson ikke komme fra London, og prins Joachim og prinsesse Marie med børn må blive i Paris. Der er ikke offentliggjort mange oplysninger om konfirmationen og den efterfølgende fest, og det gælder også den eventuelt ledsagende musik. Helt generelt findes der ikke mange deciderede konfirmationssange, så i kirkerne er der tradition for at bruge salmer som ”Den signede dag” og ”Hil dig, frelser og forsoner” ved konfirmationer, mens mange i mere verdslige sammenhænge tyer til ”Susan Himmelblå” af Kim Larsen, som er skrevet til en konfirmand. Det var en af Kim Larsens venner, der havde spurgt, om Larsen ville skrive en konfirmationssang til hans datter.

”Først ville jeg sige nej, det gider jeg altså ikke. Men så tænkte jeg, hvorfor ikke? Hvorfor skal du altid være så fisefornem? Hvorfor kan du ikke bare skrive den sang? Ham med datteren har aldrig sagt nej til dig. Der var tre måneder til. Det går sgu nok, tænkte jeg. Så begyndte jeg at bage på den”, fortalte Kim Larsen til Billed-Bladet i 1985. Han besluttede sig for, at han ikke ville vide noget om pigen Susan på forhånd, hvilket måske er grunden til, at teksten om livet, der ligger åbent for den unge konfirmand, kan bruges af alle. Han fortalte også til Billed-Bladet, at han ville afholde sig fra at lave flere lejlighedsviser, for han endte med rent faktisk at bruge tre måneder på at få melodien på plads.

Den oprindelige Susan blev konfirmeret i 1982, mens resten af Danmark lærte sangen at kende, da Kim Larsen lancerede den på pladen ”Midt om natten” i 1983, og da han i filmen af samme navn i 1984 sang den til Birgitte Raaberg i rollen som Susanne. Siden da er den hyppigt blevet brugt som fællessang eller musikalsk hilsen til landets konfirmander, der skal bekende deres kristne tro, når ”himmelen og stjernerne og Fanden, det store kvaj, de står på hver sin side af dig”. På lørdag kl. 11 er det prins Christians tur i Fredensborg Slotskirke.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *