Kategorier
Musiknyheder

Da ”Kvinde min” var lummer

Der findes allerede adskillige bøger om både Gasolin’ og Kim Larsen, men i dag landede endnu en af slagsen. Selvom forsanger Kim Larsen døde for nogle år siden, kommer han også til orde i bogen, da den blandt meget andet også bygger på hidtil ikke offentliggjorte interviews med alle fire medlemmer, som filminstruktøren Anders Østergaard lavede i forbindelse med sin dokumentarfilm fra 2006. Resultatet er et omfattende værk med titlen ”Gasolin’ – Gudernes vilje” af Jacob Wendt Jensen og Niels Ole Baadsgaard, der gennemgår bandets historie, succes og opbrud, musikernes baggrund og naturligvis musikken, blandt andet med interessante anekdoter om tilblivelsen af nogle af deres mest kendte sange. Selvom de fleste i dag nok kan enes om, at sange som ”Kvinde min”, ”Masser af succes” og ”Rabalderstræde” er blandt deres største hits, så var det ifølge Franz Beckerlee ikke indlysende klart dengang: “Når vi havde indspillet en plade, gættede vi tit på, hvilket nummer der ville blive et hit, men vi gættede altid forkert. Erfaringen i det lange løb blev, at dem, vi lavede på ti minutter, var dem, der blev hits. Dem, vi knoklede med i tre måneder, nåede ikke ud over dørtærsklen.”

Nogle ting var der dog tid til at arbejde med undervejs, for bogen beretter om, hvordan ”Kvinde min” var genstand for en del diskussioner, før den blev til virkelighed. Indtil da havde Gasolin’ ikke skrevet egentlige kærlighedssange, og både internt i bandet og hos Mogens Mogensen, der hyppigt hjalp med at skrive deres tekster, var der modvilje mod den slags sentimentale pladder. Kim Larsen medbragte en morgen et udkast til en melodi, og han måtte indsynge på et demobånd alene med sin guitar, fordi de andre havde pakket alt udstyr sammen for at tage i ”træningslejr” et sted i Jylland. Herefter gik arbejdet med teksten i gang, og Franz Beckerlee fortæller i bogen, at der blandt andet blev fjernet en passage i et vers, han ikke brød sig om: ”Den linje gik ud på, at vi lå og puttede den ind bagfra, ha ha. Jeg tænkte: ’Det kan vi sgu da ikke synge om’. Kim sagde: ‘Men det er jo det, vi gør’. Jeg sagde: ‘Tal for dig selv, mand. Det kan vi sgu da ikke sætte på skrift og udgive.’ Det mente han bestemt, vi kunne.”

Bogtitlen ”Gasolin’ – Gudernes vilje” kan måske forekomme en anelse svulstig, men det er et udtryk, guitaristen Franz Beckerlee selv har brugt. For nogle år siden var han gæst på radiokanalen P6 Beat, hvor han forklarede, at selvom de i bandet var uenige om mange ting, var der noget fælles, der bandt dem sammen: ”Skal jeg hælde lidt mod overtro, så var Gasolin’ gudernes vilje. Det var noget, vi skulle. Uanset om vi ville det eller ej, blev vi nødt til at blive sammen og lave den musik. Jeg kunne ikke forestille mig at møde nogle andre, jeg skulle blive sammen med og lave musik med end dem”.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *