Kategorier
Musiknyheder

Get Back x 3

Der er stadig en uges tid til, at stjerneinstruktøren Peter Jacksons store Beatles-filmprojekt bliver frigivet, så selvom de største fans dybest set har ventet i mere end 50 år, må de væbne sig med tålmodighed nogle dage endnu. Den tredobbelte dokumentarfilm ”Get Back” er baseret på mere end 60 timers filmoptagelser fra indspilningerne af det album, som egentlig også skulle have heddet ”Get Back”, men som i sidste ende fik titlen ”Let It Be”. Optagelserne fra 1969, som har været gemt væk i et halvt århundrede, viser de fire musikere skrive og indspille sangene til albummet samt hele den tilhørende koncert på taget af Apple Records, som blev The Beatles’ allersidste liveoptræden. Hvilke samtaler og interviews filminstruktøren bag ”Ringenes Herre” har udvalgt, får vi først at se i næste uge, men måske kommer vi også bag historien om titelnummeret ”Get Back”.

Sangen startede som en slags satire over en aktuel politisk debat om indvandrere i Storbritannien, og et af de oprindelige vers handlede om pakistanere, der boede som storfamilier i små lejligheder og kom for at tage briternes arbejde. Omkvædet ”Get back to where you once belonged” var en parodi på de mest hidsige stemmer i debatten, men historien fortæller, at det efterhånden stod klart, at det satiriske og ironisk distancerede element i sangen alt for let kunne misforstås, og i eftertiden blev Paul McCartney da også beskyldt for racisme af folk, der havde hørt de tidlige udgaver af sangen. Derfor ændrede han teksten til at handle om den fiktive Jojo fra Tucson i Arizona og om at finde tilbage til sine rødder – ganske som The Beatles forsøgte under indspilningerne i 1969, hvor planen var at fremstå mere som det liveband, de engang var, i højere grad end at gøre brug af eksperimenter og studieteknik. Melodien ændrede han ikke stort på. Den var det, John Lennon i bogen ”All We Are Saying” kaldte ”en bedre version af ’Lady Madonna’, altså en smør-på-brødet-genskrivning”.

Peter Jacksons tre store ”Get Back”-film får premiere på streamingtjenesten Disney+ i næste uge, og for dem, der slet ikke kan få nok af Get Back”, der blev til ”Let It Be”, så er der for nylig udkommet et bokssæt med en Blu-ray-film, en bog og fem CD’er, der indeholder demoversioner, alternative album-mix og en opfrisket version af albummet, der blev udsendt i 1970, efter The Beatles var gået hver til sit.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *