Kategorier
Musiknyheder

Julesang med ristede kastanjer

Der er en stribe sange fra de amerikanske jazz-crooneres storhedstid, der har bidt sig fast i den kollektive opfattelse af, hvordan julemusik lyder. Det er klassikere som for eksempel ”White Christmas”, ”Santa Claus Is Coming To Town”, “Have Yourself a Merry Little Christmas” og “Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow!”, og det er 75-års-jubilaren ”The Christmas Song”, som blev til under specielle omstændigheder. Sangskrivermakkerparret Mel Tormé og Bob Wells havde for vane på skift at besøge hinanden for at komponere nye sange, og historien fortæller, at Tormé på en usædvanligt varm juli-dag tog hen til Wells i hans hus i Californien. Han kunne i første omgang ikke finde Wells, men fandt i stedet en blok med udkastet til en sangtekst: ”Chestnuts roasting on an open fire, Jack Frost nipping at your nose, Yuletide Carols being sung by a choir, folks dressed up like Eskimos”. Da han endelig fandt sin makker, forklarede Wells, at den overvældende sommervarme havde givet ham en idé: Han havde udfordret sig selv til at skrive om en helt anden årstid, også i forsøget på at blive mentalt kølet lidt ned, og resultatet var blevet de indledende linjer til en fremtidig juleklassiker, som de to venner skrev færdig på godt en halv time. Mange steder kendes den som “Chestnuts roasting on an open fire”, men den egentlige titel er ”The Christmas Song”, og det var også det, den hed, da den blev indspillet første gang i 1946 af Nat King Cole. Han indspillede den igen i 1953 og i 1961, og den er også blevet fortolket af så forskellige kunstnere som Ella Fitzgerald, Celine Dion, The Jackson 5, Justin Bieber og af Mel Torme selv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *