Kategorier
Musiknyheder

Musikalsk støtte til Ukraine

Siden Ruslands invasion af Ukraine for knap to uger siden er støtten til ukrainerne strømmet ind på mange forskellige måder. Det handler både om helt konkret assistance i form af penge, nødhjælp og frivilligt mandskab og om mere symbolske handlinger, der skal vise, at det meste af verden er på Ukraines side i denne svære tid. Forleden gik radiostationer i hele Europa sammen om en af disse symbolske støtteerklæringer, da de alle spillede John Lennon-sangen ”Give Peace a Chance” på præcis samme tid fredag morgen. Initiativet blev også bakket op af den statslige Radio Ukraine, og herhjemme deltog blandt andre flere af DR’s radiokanaler.

”Give Peace a Chance” så dagens lys på Queen Elizabeth Hotel i den canadiske by Montreal under en af John Lennon og Yoko Onos ”Bed In”-happenings, hvor de under massiv medieopmærksomhed opholdt sig i sengen på et hotel i dagevis for blandt andet at advokere for fred. Lennon havde haft en idé om at skrive en sang, der kunne bruges ved antikrigsdemonstrationer, fordi der var brug for et nyt alternativ til salmen “We Shall Overcome”, som både borgerrettighedsgrupper og fredsaktivister ofte brugte. Historien fortæller også, at John Lennon betragtede det som et af de største øjeblikke i sit liv, da han i november 1969 så tv-optagelserne af næsten en halv million modstandere af Vietnam-krigen synge ”Give Peace a Chance” ved Det Hvide Hus i Washington DC.

Mere end 50 år senere er ”Give Peace a Chance” fortsat en af de mest anvendte antikrigshymner, og selvom der ikke er offentliggjort mange detaljer endnu, er det ikke svært at forestille sig, at sangen også et på repertoiret ved den danske tv-koncert på lørdag. DR1 og TV 2 har i fællesskab arrangeret støttekoncerten ”Sammen for Ukraine”, som afholdes lørdag aften på Rådhuspladsen i København med det mål at indsamle penge til hjælpen til Ukraine. Udover at koncerten sendes i tv på begge kanaler, vil man også kunne følge med på storskærme i Aalborg, Aarhus, Odense og Esbjerg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *