Kategorier
Musiknyheder

50 år i Pink Floyd-prismet

Jordskredsvalget, den danske indtræden i EF og loven om fri abort var nogle af de hjemlige begivenheder, som 1973 er husket for i eftertiden, og internationalt kan man pege på militærjuntaens magtovertagelse i Chile og åbningen af Operahuset i Sydney. På musikscenen er der også flere markante begivenheder, som i år kan fejre 50-års-jubilæum, blandt andet udgivelsen af Queens debutplade samt Elvis Presleys ”Aloha From Hawaii”-koncert, som blev live-transmitteret via satellit til store dele af verden. Men rockgenrens nok vigtigste udgivelse i 1973 kom den 24. marts, da gruppen Pink Floyd udsendte mesterværket ”Dark Side of the Moon”. Bandet havde arbejde på det store projekt i et par år, og de havde også optrådt med det live under titlen ”Dark Side of the Moon: A Piece for Assorted Lunatics”, som refererede til det overordnede tema om ting, der kan gøre folk skøre. Den i dag så velkendte titel var dog tæt på at blive ændret, fordi bandet Medicine Head i 1972 udgav albummet ”The Dark Side of the Moon”, og Pink Floyd-medlemmerne så sig nødsaget til at arbejde videre med deres projekt under den alternative titel ”Eclipse”. Men som Pink Floyd-guitarist David Gilmour forklarer i bogen ”Echoes”, kom den planlagte titel i spil igen, da Medicine Head-pladen ikke blev den store succes: ”Den solgte ikke særligt godt, så hva’ pokker. Jeg var modstander af Eclipse, og vi var en smule irriterede, fordi vi allerede havde planlagt titlen, før Medicine Head udkom. Ikke irriterede på dem, men fordi vi ville bruge den titel”.   Og sådan blev det. På fredag er det 50 år siden, resten af verden blev introduceret til numre som ”Money”, ”Time” og ”The Great Gig In the Sky” på albummet med det ikoniske coverbillede af en lysstråle, der brydes i et prisme. Det er måske ikke det lettest fordøjelige rockalbum nogensinde, men ”Dark Side of the Moon” endte med at blive en af de bedst sælgende plader nogensinde, kun overgået af Michael Jacksons ”Thriller”, AC/DC’s ”Back in Black” og soundtracket til Whitney Houston-filmen ”The Bodyguard”.  

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *