Kategorier
Musiknyheder

50 års shu-bi-læum

Igen i denne uge kan musikverdenen markere et stort 50-års-jubilæum – i hvert fald den danske musikverden. Shu-bi-dua eksisterer ikke længere, og forsanger Michael Bundesen gik bort i 2020, men hans mangeårige makker Michael Hardinger og to af de andre Shub’ere optræder fortsat med de gamle sange i Hardinger Band, og på fredag skyder de gang i en turné, der skal fejre et halvt århundrede med fest og fællessang siden den første radiooptræden i marts 1973.

Dengang arbejdede både Michael Bundesen og Michael Hardinger i Danmarks Radio, hvor de blandt andet lavede musikindslag og jingler til søndagsprogrammet ”Åbent Hus” på P3. De havde blandt andet omskrevet Birthe Kjærs populære ”Jeg går aldrig til bal uden trusser” til ”Jeg går aldrig til bal uden briller”, og en dag viste Bundesen P3-værten Benny G. Jensen en tekst, han havde skrevet sammen med sin kammerat Jens Tage Nielsen. Værten ville gerne bringe sangen i sit program, hvis de ihærdige radioassistenter kunne finde et sted at indspille den, så de samlede en gruppe musikere, Michael Hardinger spillede med, i en kollegiestue med god akustik og gik i gang med at optage det, der skulle blive den første amatørudgave af Shu-bi-duas gennembrudshit ”Fed rock”. I bogen ”Alting har en ende” fortalte Michael Bundesen, at de til radiopremieren havde overvejet Rock-Robert & Robotterne som bandnavn, men at han i sidste ende havde nedlagt veto, så da den humoristiske rocksang skulle præsenteres i radioen, måtte der findes på noget andet. Det blev P3-vært Benny G. Jensen, der leverede et bandnavn til dem, fortalte Bundesen i erindringsbogen: ”Måske kunne vi hedde det, som koret altid sang i Elvis-sangene: Shu-shub-bi-du-bi-du. Eller noget i den retning. Det var bare sådan en ting, man sagde. Det var en lyd, der flød virkelig godt i munden. Elvis sang det. John Mogensen havde nogle år forinden indspillet ’Fut i fejemøget’, hvor han halvt sang og halvt scattede ’shubidubi, shubidua’. Og vi sang det selv i koret i omkvædet på ’Fed rock’. Som de sagde i radioen i marts 1973, da Benny G. Jensen i ’Åbent Hus’ præsenterede ’Fed rock’ for første gang: ’Her er vores studiegruppe. Vi plejer at kalde dem Shu-Bi-Dua’. Okay. Så hed vi det.”

I første omgang var det ikke ment som mere end en enkeltgangsforeteelse på P3, men efter ”Fed rock” havde været i radioen, var der pludselig bud efter Shu-bi-dua – og resten er musikhistorie. Fredag aften går Hardinger Band på scenen i Ringsted Kongrescenter til det første af en stribe ”Shu-bi-læum”-koncerter, og til sommer markeres de 50 år også med et stort show i Aalborg. Den 15. juni står TV 2 og Musikkens Hus bag en stor koncert på havnefronten i Aalborg, hvor kendte musikere hylder orkestret. Her medvirker Hardinger Band også, for de kan aldrig få nok af den fede rock.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *