Kategorier
Musiknyheder

En allersidste Beatles-sang

I 1994 modtog Paul McCartney to kassettebånd fra John Lennons enke Yoko Ono med fire sange, Lennon ikke selv havde nået at færdiggøre. The Beatles udgav deres sidste studiealbum i 1970, og efter John Lennon død i 1980 var det indlysende, at de fire musikere aldrig kunne samles igen. Men med teknisk assistance ændrede det sig i midten af 1990’erne, da Paul McCartney, George Harrison og Ringo Starr samlede tre dobbelt-CD’er i serien ”The Anthology” med demoversioner, alternative indspilninger og andre interessante ting fra arkiverne. I den forbindelse fik de med tilladelse fra Yoko Ono lov til at arbejde med uudgivne sange af John Lennon, som han havde skrevet i 1970’erne, men ikke nået at udgive, før han blev dræbt. En af dem var ”Grow Old With Me”, som dog havde været udsendt på et posthumt Lennon-album i 1984. Med på båndene var også ”Free As a Bird” og ”Real Love”, som de tre overlevende Beatles-medlemmer færdiggjorde i et mix af nye indspilninger og John Lennons demooptagelser, og midt i 1990’erne var det en musikalsk sensation at få lov til opleve nye Beatles-sange.

Men med på båndene fra boet efter John Lennon var en fjerde sang, som ikke nåede ud til offentligheden, og meget tyder på, at denne sang langt om længe bliver færdiggjort. Paul McCartney har tidligere fortalt om, at den fjerde sang, ”Now and Then”, har rumsteret i ham siden da, og der gættes på, at det var ”Now and Then”, McCartney talte om, da han i sidste uge overraskede alle ved at fortælle, at der er en sidste Beatles-sang på vej: ”Vi er lige blevet færdige med den, og den vil blive udgivet i år”, sagde han til BBC Radio 4 i sidste uge. Hvem ”vi” er, melder historien indtil videre ikke noget om, og der således heller ikke nogen informationer om, hvorvidt hans gamle kollega Ringo Starr er involveret, eller om indspilningen er lavet sammen med produceren Jeff Lynne, der også var med til at færdiggøre ”Free As a Bird” og ”Real Love” for snart 30 år siden. Dengang var problemet med ”Now and Then” ikke blot, at den ikke var færdigskrevet fra Lennons side, men også at lydkvaliteten af hans vokal var meget dårlig med en kraftig summen på kassettebåndet, som ikke var til stede på de andre tre sange. Det kunne man ikke kompensere for med de tekniske muligheder, der var til stede i 1990’erne, og blandt andet derfor var George Harrison modstander af, at de arbejdede videre med ”Now and Then”. Men kunstig intelligens og andre teknologier gør det i dag muligt at rense lyden på gamle optagelser på en ny måde og potentielt også at udfylde de huller, der måtte være i en optagelse. Paul McCartney fortalte til BBC Radio 4-programmet ”Today”, at de har arbejdet med kunstig intelligens for at vikle John Lennons stemme ud af en gammel indspilning for derigennem at færdiggøre den.

Om det vitterligt er ”Now and Then”, og hvordan denne sidste Beatles-sang lyder, får verden ifølge Paul McCartney at høre inden årets udgang.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *