Kategorier
Musiknyheder

50 år, værsgo!

Nye plader udkommer året rundt, men man kan ikke ligefrem sige, at sommerferieperioden er en højtid for albumudgivelser. Alligevel er der om få dage 50-års-jubilæum for en af Danmarks mest kendte LP’er nogensinde, for i juli 1973 udkom Kim Larsens debutplade ”Værsgo”. Det er velkendt, at ”Værsgo” var et soloprojekt, der havde til formål at redde Gasolin’, for på det tidspunkt knagede det i fugerne på det populære band, som havde udgivet to LP’er. Der var blandt de andre i bandet ikke lydhørhed over for Kim Larsens flirt med visetraditioner og folkemusik, men han kunne heller ikke bare pakke denne interesse helt væk,og produceren Poul Bruun frygtede, at Gasolin’, som han også selv havde investeret tid og prestige i, skulle gå i stykker på grund af disse musikalske uoverensstemmelser. Han fik derfor etableret et kompromis, hvor Larsen på en soloplade kunne få afløb for sin indre trubadur, mens resten af Gasolin’ fik lovning på, at deres tredje album kunne udsendes både på dansk og i en international version på engelsk mod at de til gengæld ikke ville gøre modstand mod Larsens sidespring. På den måde håbede Poul Bruun og pladeselskabet, at man uden ikke for megen diskussion kunne komme tilbage på sporet med Gasolin’. Som forfatteren og musikeren Henrik Marstal opridser i den nye bog ”Kim Larsen: Værsgo” om pladen og tiden omkring den, så var der ikke mange, der forventede ret meget af Kim Larsens soloprojekt, og det kan også forklare, hvorfor ”Værsgo” udkom på et lidt besynderligt tidspunkt på året:

”Beslutningen var rent strategisk: Poul Bruun og pladeselskabet CBS vidste, at det ville kunne forvirre Gasolin’s fans med et soloalbum fra bandets forsanger så at sige i utide. At henlægge udgivelsen til sommeren var derfor en måde at signalere, at albummet da heller ikke skulle opfattes som en alt for seriøs udgivelse. I god tråd med den strategi udkom albummet ifølge Poul Bruun da også helt uden promotiontiltag, om end det blev sendt ud til anmeldelse, og der nu også blev lavet plakater, der reklamerede for albummet”, skriver Henrik Marstal i sin nye bog.

Men på trods af den begrænsede indsats for at slå på tromme for udgivelsen, tog interessen for ”Værsgo” alligevel lidt efter lidt fart blandt pladekøberne, og pludselig var LP’en med sange som ”Nanna”, ”Det er i dag et vejr”, ”Joanna”, ”Hvis din far gi’r dig lov” og ”Christianshavns kanal” en stor succes. Det har den været i et halvt århundrede nu, og den er både blevet kåret som den bedste danske plade nogensinde i en afstemning og er optaget i den Kulturministeriets kulturkanon med markante eksempler på dansk kulturarv, som blev præsenteret i 2006.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *