Kategorier
Musiknyheder

50 år: Tillykke, Yellow Brick Road

En af de bedst sælgende plader nogensinde blev til i en kortvarig arbejdsrus i 1973, men resultatet var særdeles langtidsholdbart og runder i morgen 50 år. Sangeren, musikeren og komponisten Elton John havde allerede opnået pæn succes på forhånd, men det var i 1973, at karrierens store værk ”Goodbye Yellow Brick Road” kom på gaden efter en intens skrive- og indspilningsproces. For nogle år siden samlede BBC en stribe interviews og udsagn om tilblivelsen af ”Goodbye Yellow Brick Road” fra ikke bare Elton John og hans faste tekstforfatter Bernie Taupin, men også fra nogle af de musikere og teknikere, der var tættest på processen. Taupin beskrev det som en kreativ fabrik, hvor han om morgenen skrev sine tekstudkast og afleverede dem til Elton John, mens bandet spiste morgenmad. Herefter gik den musikalske del i gang. ”Jeg skrev under morgenmaden siddende ved bordet. Bandet blandede sig, og når morgenmaden var overstået, havde vi fået skrevet og øvet to sange, og så gik vi i studiet og indspillede dem”, forklarede Elton John selv om det kunstneriske samlebåndsarbejde, der fandt sted på det franske Chateau d’Herouville-slot med eget pladestudie. Når Elton John gik i seng om aftenen, blev der indspillet kor, og næste morgen kunne de starte forfra med nye sange. ”Jeg kan se tilbage på det nu og tænke, at det handler meget om ung adrenalin, og man har kun den adrenalin i en bestemt del af sin karriere”. Hos BBC afslørede Elton John også, at han ikke er en komponist af den slags, der konstant skriver ny musik, men at han generelt kun komponerer to gange om året, for hvis han ”sulter sig”, skriver han bedre, mener han.

I 1973 fungerede det i hvert fald upåklageligt og hen over nogle uger fik han skrevet og indspillet sange som “Candle in the Wind”, “Bennie and the Jets”, “Saturday Night’s Alright for Fighting” og titelnummeret “Goodbye Yellow Brick Road” til det dobbeltalbum, som i morgen har 50-års-jubilæum.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *