Kategorier
Brevkasse

Spørgsmål: En Tuborg til mig

Hej
Tor

Et
spørgsmål om den gamle reklamesang ”Kommer der ikke snart en Tuborg til mig”:
Hvad er det for en melodi den er lavet på? Eller en den rent faktisk skrevet
som en ”Tuborg-sang” fra starten?

M.v.h.
Jørn

Hej
Jørn

Den
gamle øl-ode er baseret på ”The Permans Brooklyn Cake Walk” skrevet af T. W.
Thurban i 1899. Det er dog ikke den primære, gennemgående del af melodien, der bruges
til ”Kommer der ikke snart en Tuborg til mig”-sangen, men derimod et
midterstykke fra ”The Permans Brooklyn Cake Walk”. Du kan høre det mere end
hundrede år gamle værk på Youtube (Tuborg-melodien starter ved 01:58).

Med
venlig hilsen

Tor
Bagger

TILFØJELSE:
Kære Tor

Du fortæller i Nordjyske Stiftstidende 9. marts 2016 om The Permans’ Brooklyn Cake Walk. Et stykke inde i melodien dukker “Kommer der ikke snart en Tuborg til mig” op. Det fremgår ganske rigtigt af forskellige internetsider, at vi har hentet melodien til Tuborg-sangen fra denne Cake Walk. Men det undrer mig, at der ret efter – netop præcis 3 minutter 20 sekunder inde i sangen – kommer en anden dansk sang, nemlig “Det var en lørdag aften”, som jeg altid har lært, var en gammel dansk folkesang. Kan det tænkes at begge sange i virkeligheden er danske og importeret til den amerikanske Cake Walk – og ikke omvendt? Vi havde jo en berømt dansk Cake Walk komponist i USA i begyndelsen 1900-tallet: Jens Bodewalt Lampe (8. november 1869 i Ribe – 26. maj 1929 i New York City).

Med venlig hilsen Peter Wendelboe

Hej Peter

Du har helt ret i, at der gemmer sig endnu en “dansk overraskelse” i den version af “Permans’ Brooklyn Cake Walk”, jeg linker til på musikbrevkassen.dk, men det er helt sikkert, at “Det var en lørdag aften” ikke udspringer herfra. Denne folkevise kan nemlig spores adskillige hundrede år tilbage herhjemme, og melodien er også trykt i danske nodesamlinger, mange år før den famøse cakewalk blev skrevet i 1899 (du kan se en fin gennemgang af visens historie her). Jeg har hørt andre indspilninger af “Permans’ Brooklyn Cake Walk”, som ikke inkluderer folkevisemelodien, så jeg er ikke sikker på, at den er en del af britiske T.W. Thurbans originale værk. Men selvom der findes masser af eksempler på, at folkeviser og melodier lever på tværs af landegrænser, er det et åbent spørgsmål, hvordan den melodi, vi kender som “Det var en lørdag aften”, er vandret til videre til den pågældende indspilning af “Permans’ Brooklyn Cake Walk”.

Med venlig hilsen

Tor Bagger

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *