Kategorier
Musiknyheder

Giro 75 år

”Lytternes ønskeprogram på grammofon”. Sådan lød navnet på et radioprogram, der kunne høres for første gang i oktober 1946, og selvom titlen var ganske beskrivende for indholdet, blev den ændret til ”Giro 413” nogle år senere. Det var forfatteren, musikeren og radiojournalisten Karl Bjarnhoff, der var vært for det allerførste program i rækken, og han indledte ”Lytternes ønskeprogram på grammofon” med tonerne af ”Prins Jørgens March”, som godt nok er skrevet i 1699, men som også har spillet en rolle ved store begivenheder i nyere tid. Blandt andet blev den spillet ved prins Charles og lady Dianas bryllup i 1981, og under 2. verdenskrig blev den brugt som indledning ved BBC’s danske nyhedsudsendelser på kortbølgeradio, fordi den i sig selv afspejlede en forbindelse mellem Danmark og England. Prins Jørgen, der var søn af kong Frederik d. 3., blev nemlig blev gift med Anne Stuart, der var dronning over England, Skotland og Irland i begyndelsen af 1700-tallet. Prins Jørgen gik i England under navnet George, og værket, der i Danmark bærer hans navn, kendes på engelsk som ”The Prince of Denmark’s March”. Den hyppige brug af ”Prins Jørgens March” på BBC under krigen betød, at værket var velkendt og afholdt i Danmark, hvilket formentlig var medvirkende til, at netop dette stykke musik blev det første i det nye ønskeprogram i radioen i 1946. Blandt de øvrige ønsker i programdebuten var Carl Nielsens ”Underlige aftenlufte” og et uddrag af operetten ”Den glade enke”.

I 1951 sørgede programmets vært Otto Leisner for, at ”Lytternes ønskeprogram på grammofon” skiftede navn til ”Giro 413”, og selvom giro-numre og indsamlingsformer har ændret sig meget siden da, så holder navnet ved den dag i dag. Selve 75-års-dagen er onsdag den 13. oktober, men allerede på søndag fejrer DR deres jubilar ved en særudgave af programmet på P5, som sendes direkte fra Tingkroen på Amager. Udover de sædvanlige lytterhilsener og pladeønsker vil der være live-musik med blandt andre Birthe Kjær og Dorthe Kollo samt Michael Winckler, der er søn af en af programmets mest ønskede kunstnere, Gustav Winckler.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *