Kategorier
Musiknyheder

Sinead: Sangerinden, prinsen og paven

I efteråret var der international premiere på en meget rost dokumentarfilm om sangerinden Sinead O’Connor, som nu også kan ses herhjemme. Filmen fortæller historien om den unge irske musiker, som blev et kendt navn i begyndelsen af 1990’erne, men som også blev en af sin generations mest kontroversielle skikkelser. Der var allerede tidligt i hendes karriere debat om hendes politiske aktivisme og antikommercielle udtalelser, og hendes fremtoning med store støvler og karseklippet hår vakte stor opsigt. Håret klippede hun af, efter en pladeselskabschef havde foreslået hende at skrue op for de feminine sider. Det helt store ramaskrig kom dog først i 1992, da hun under en optræden i et amerikansk tv-show rev et billede af paven i stykker ledsaget af ordene ”Fight the real enemy” (Bekæmp den egentlige fjende, red.).  

Filmen hedder ”Sinead O’Connor: Nothing Compares” med klar henvisning til sangen, der blev hendes store gennembrud i 1990, ”Nothing Compares 2 U”. Det var Sinead O’Connor, der gjorde ”Nothing Compares 2 U” til et hit, men hun var ikke den første kunstner, der indspillede den store ballade. Den blev skrevet i 1984 af Prince, som gennem hele sin karriere skrev mange flere sange, end han selv kunne nå at færdigproducere og udgive, og ”Nothing Compares 2 U” var en af dem, han forærede væk. Bandet The Family havde kontrakt på Princes pladeselskab, og de udgav den på et album i 1985, men den blev ikke udsendt som single og gjorde ikke meget væsen af sig i offentligheden. Langt de fleste fik derfor først øjnene op for ”Nothing Compares 2 U”, da Sinead O’Connor fortolkede den i 1990 og nærmest gjorde sangen til sin egen. Prince vendte dog tilbage til det værk, han frivilligt gav fra sig, så fansene kunne høre en liveversion af den på en opsamlingsplade i 1993, og efter hans død er også hans oprindelige demoversion fra 1984 blevet frigivet.

Man kan spørge sig selv, hvorfor Prince forærede en sang så stærk som ”Nothing Compares 2 U” væk, men hans studietekniker Susan Rogers gav et bud på et svar for nogle år siden. ”Det er ikke en plaget ’Hjælp mig, baby’-sang. Det er ’Du er væk, og jeg savner dig’, hvilket formentlig er grunden til, at han var tryg ved at give sangen til The Family. Han udgav sit materiale med udgangspunkt i, hvad han ønskede, folk skulle vide om han, og han ønskede ikke, at den skulle repræsentere ham”, sagde Susan Rogers til The Guardian i 2018. Hun afslørede også, at Prince ikke brød sig om Sinead O’Connors version af sangen, men at det ikke handlede om O’Connor i sig selv. Han brød sig bare ikke om, at andre indspillede hans sange, hvis ikke han havde bedt dem om det.

Filmen ”Sinead O’Connor: Nothing Compares” kan for tiden ses på DRTV.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *