Kategorier
Musiknyheder

Peter Bellis allerbedste år

Musikhistorikere og pigtrådsfans vil kunne diskutere længe, om det er Otto Brandenburg, Ib ”Rock” Jensen, Peter Belli eller en helt fjerde, der fortjener titlen som Danmarks første rockstjerne. Men uanset hvordan historien skrives, kan man nemt argumentere for, at Peter Belli var den største blandt de første, og hans stemme og stil var med til at etablere rock’n’roll-musikken på dansk grund. ”Ulven Peter” gik bort i sidste uge kort før sin 80-års-fødselsdag, og han har kunnet se tilbage på et langt liv som musiker og entertainer. Faktisk lavede han dette tilbageblik allerede i 1975, da han udgav sangen ”Rock’n’roll jeg gav dig mine allerbedste år”, blot elleve år efter gennembruddet med bandet Les Rivals. Sangen tog udgangspunkt i ”Rock and Roll (I Gave You the Best Years of My Life)”, som først Kevin Johnson og senere Mac Davis havde haft succes med, men det var ikke bare en simpel oversættelse af teksten, men derimod en tilpasset fortælling om netop Peter Bellis vej ind i musikken med Chuck Berry og The Beatles, om tiden på spillestedet Hithouse, og om det sporskifte han foretog, da han gik fra rock’n’roll til mere socialrealistisk pop og dansktop: ”Men se, tiderne de skiftede, og musikken skiftede med, jeg prøvede lidt forskelligt, til jeg fandt mit nye sted”. På pladecoveret kunne man læse, at teksten til ”Rock’n’roll jeg gav dig mine allerbedste år” var af Claus Lyne, som i virkeligheden var et pseudonym for Johnny Reimer og/eller Peer Juul, som under navnet Claus Lyne skrev en del af Peter Bellis tekster i de år. ”Rock’n’roll jeg gav dig mine allerbedste år” var en af flere sange, der mere eller mindre direkte handlede om Peter Bellis eget liv, og den nostalgiske sang om karrierens tidligste år fulgte ham helt til det sidste. Da Peter Belli i december 2017 gav sin afskedskoncert, var den faktisk det sidste af fire ekstranumre og dermed den allersidste sang ved den allersidste koncert.

Selvom Peter Belli egentlig var gået på pension udgav han tidligere i år udgav nummeret ”En sidste sang” sammen med sin søn Michel Belli og Michels band Den Syvende Søn, hvor fortid og nutid også mødes: ”Når lyset brænder ud, og natten den bliver ved, og takten går i stå, så er det helt okay, for publikum var med, og stemningen var høj og sættet det var langt – der er altid en sidste sang”. Michel Belli fortalte til Gaffa, at det var far Peter, der selv havde foreslået en duet på Den Syvende Søns kommende album, og Michel gik i gang med arbejdet. “Jeg havde fået en idé der tog mig lang tid at gøre færdig, for jeg havde fået en ide der ikke var lige til. Min fars forespørgsel havde startet den tanke, at vi en dag skal sige farvel for sidste gang, men vi ved ikke hvornår. Jeg præsenterede min far for sangen, og den sidste dag i studiet indspillede vi sangen – En sidste sang”.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *