Kategorier
Musiknyheder

Midt om natten: En rå fødsel af en stor succes

Musikken kunne fejre 40-års-jubilæum sidste år, men den film, som musikken er uløseligt knyttet til, runder først sin fødselsdag i denne uge. For på lørdag er det 40 år siden, Kim Larsen og Erik Ballings film ”Midt om natten” havde premiere. Larsen havde fået blod på tanden i forhold til at lave film efter at have haft en lille rolle i ”Ang. Lone” i 1970, og under sin tid i New York havde han selv fået en filmidé. Sammen med sin ven Erik Clausen opsøgte han mesterinstruktøren Erik Balling for at præsentere sin idé, og de blev enige om at arbejde videre med det, der skulle blive en ”storby-western” om barndomsvennerne Benny og Arnold, boligkrisen og fristaden Haveje.

Sideløbende arbejdede Kim Larsen på musikken, som endte med at udkomme allerede i november 1983 efter en uhyre langstrakt proces, hvor Kim Larsen under indspilningerne ville afprøve en masse forskellige ting. Det betød, at alle sangene blev indspillet adskillige gange i flere forskellige studier og med skiftende producere, før han rigtigt kunne tage stilling til hvilke versioner af sangene, der skulle udgives. Kim Larsen kaldte ifølge Peder Bundgaards bog ”Larsen” albummets tilblivelse ”en rå fødsel” i et interview til Ekstra Bladet.

”Det er hæsligt at sidde dér og smage på sig selv. Sådan er det blevet. Da vi lavede Værsgo og de første Gasolin’-plader kunne jeg slet ikke få smagt nok på mig selv, men måtte nærmest lægge bånd på mig selv for at se tilpas beskeden ud. Nu sidder man dér og tænker: din selvglade stodder. Man kan godt væmmes ved sig selv”.

Men på trods af den megen selvsmageri blev LP’en med sangene fra ”Midt om natten” en massiv succes og er ifølge Gaffa den bedst sælgende dansksprogede plade nogensinde med ca. 650.000 fysiske eksemplarer. Sange som “Susan Himmelblå”, “Papirsklip”, “Haveje”, “Tik tik” og naturligvis titelnummeret “Midt om natten” blev således en fantastisk reklamesøjle for filmen i månederne op til premieren den 9. marts 1984, og filmen blev godt modtaget af visse anmeldere og i særdeleshed af biografgængerne. Med flere end 920.000 solgte billetter ligger ”Midt om natten” stadig i Top 10-listen over mest sete danske biograffilm herhjemme sammen med en stribe film fra ”Olsenbanden”-serien, ”Walter & Carlo” samt de to ”Ternet Ninja”-film.

Filmen modtog endda også en af de nyindstiftede Robert-priser, og selvom Kim Larsen ikke havde tænkt sig at deltage i denne festivitas, fordi han ikke brød sig om priser, lod han sig alligevel overtale. I pausen mellem to sæt under en koncert blev han ifølge bogen ”Larsen” fragtet til Imperial Bio i København i ”en politibil med venligtsindede strissere” og tilbage igen. Selve Robert-statuetten var han ikke interesseret i, og den forærede han til sin roadie, som også hed Robert.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *