Kategorier
Uncategorised

TikTok, tranebær og 70’er-hit

De sociale medier har i de seneste år ændret på, hvordan et hit kan skabes og udbredes, og af og til ser man også eksempler på, hvordan en gammel sang pludselig kan få et nyt liv. Phil Collins’ ”In the Air Tonight” nåede for nogle måneder siden pludselig ud til et nyt publikum på grund af to youtuberes begejstring, da de hørte sangen for første gang, og for snart to år blev det engelske blog- og Youtube-fænomen LadBaby nr. 1 på hitlisten med en fjollet genindspilning af 80’er-hittet ”We Built This City”. Nu er turen kommet til Fleetwood Macs gamle hit ”Dreams” med omkvædet “Thunder only happens when it’s raining, players only love you when they’re playing”. På det sociale medie TikTok deler brugerne små videoer, hvor de ofte danser eller mimer til korte musikstykker, og selvom det mest er børn og unge mennesker, der har indtaget TikTok, så er det en fuldvoksen mand, der har vakt en del opmærksomhed de seneste uger. Amerikanske Nathan Apodaca med brugernavnet doggface208 kom på TikTok på grund af sine døtre, og sidst i september lavede han en lille optagelse, hvor han stille og roligt triller af sted på et skateboard, mens han mimer til ”Dreams” og af og til drikker en tår tranebærjuice. På to uger er den godt 20 sekunder lange video blevet set ca. 30 millioner gange, og det har også mangedoblet både streaming-tallene for og det digitale salg af ”Dreams” de seneste uger.

”Dreams” var oprindeligt en del af Fleetwood Macs LP-mesterværk ”Rumours” i 1977, hvor mange af sangene kredsede om de skilsmisser, som flere af musikerne stod midt i. Blandt andet var bandmedlemmerne Stevie Nicks og Lindsey Buckingham var at gå fra hinanden, og til magasinet Blender fortalte Stevie Nicks for nogle år siden, at sangen blev til på rekordtid, mens resten af bandet var ved at indspille en anden sang. Hun satte sig med sit keyboard, tændte for sin båndoptager, og i løbet af ti minutters tid havde hun skrevet ”Dreams”. Bandkollegaen Christine McVie syntes i første omgang, at sangen var kedelig, men den voksede langsomt på hende, ligesom den sidenhen har gjort på musikelskere verden over.

Siden Nathan Apodaca delte sin video, er andre TikTok-brugere begyndt at lave deres egne optagelser til lyden af ”Dreams”. Blandt andet har musikeren Mick Fleetwood fra Fleetwood Mac kopieret idéen med køretøj og tranebærjuice som en slags tak for den fornyede opmærksomhed, bandets 43 år gamle sang pludselig nyder.